Llibres xulos: El domador de línies

Aquesta entrada és sobre un llibre que només es troba en valencià, pel que m’ha semblat coherent escriure l’entrada en eixa mateixa llengua. Podeu trobar-la traduïda al castellà en acabar, només cal fer scroll.

Esta entrada es sobre un libro que sólo se encuentra en valenciano, por lo que me ha parecido coherente escribir la entrada en esa misma lengua. Podéis encontrarla traducida al castellano al final, sólo hay que hacer scroll.


Per fora un llibre de dimensions considerables i de no moltes fulles, per dins una mar de dibuixos acolorits tacats aquí i allà per poemes que, generalment, són curts i directes.

Pareix un “simple” llibre de poesia per a xiquets que miren més els dibuixos que la lletra, però la contraportada, tot i que no acostumem a consultar-la en aquests casos, ens avisa que “Aquest és un llibre singular. Mireu si no, 40 imatges il·lustrades amb 40 poemes”. És a dir, que el domador de línies és Paco Giménez, ni més ni menys que l’il·lustrador, i és que aquest llibre està fet al revés… podríem haver-ho intuït en la mateixa portada, però se’ns ha escapat el subtítol: es tracta de “Poemes de Marc Granell sobre il·lustracions de Paco Giménez”, i no a la inversa. Açò li dóna un caire molt especial al llibre, no és com qualsevol altre, i a més de fer protagonista a qui normalment es queda en un segon pla, ens convida a la reflexió: qui és el poeta i qui l’il·lustrador? Pot un poeta il·lustrar un dibuix amb els seus versos? Pot un il·lustrador fer poesia amb els seus dibuixos? Aquesta publicació n’és testimoni.

 

 elogi a la bondatElogi a la bondat

Per molt que el món ho critique

dient que no és veritat,

que la bellesa exterior

és, de totes, la important,

el ben cert és que n’hi ha una

més bella encara i més gran

tot i que no es veja i visca

dins d’alguns cors d’amagat,

siguen persones lletges,

boniques, ni fu ni fa,

blanques, negres o groguetes,

frankensteins o paulnewmans.

Evidentment, les il·lustracions de Paco Giménez solen fer la funció d’acompanyants al servei dels textos que els donen sentit. Tanmateix, en la publicació que ens ocupa, es presenten deslligades de les seues lletres de referència per a formar un recull de manera que es fa evident la coherència estilística del domador, per damunt de la diversitat de gèneres i tècniques conreats per l’autor durant tota la seua carrera, perquè en tots es troba a gust i es denota que té ben dominat, com a bon domador, el seu art.

noche

Naixement de la nit

Cada dia el dia,

abans de dormir,

cansat, mort de son,

construeix la nit:

apaga la llum

del sol i fa eixir

la lluna, que penja

del cel sense fil,

un cel que de negre

pinta en un bufit,

esguitat d’estrelles

fins a l’infinit.

I de què es parla en els poemes? Els versos tracten d’explicar molts trets del món i de la vida, de vegades amb la tendresa infantil que caracteritza a Granell, d’altres amb la cruesa que no es vol amagar del tot als infants. Es parla d’animals, de somnis i de desitjos, però també de l’ésser humà com a maltractador de la Terra, de verins i fins i tot de la mort. Això sí, sempre amb unes lletres que et deixen un somriure a la boca, que et permeten continuar somiant amb el dibuix i el context que t’ha donat el poema, perquè els xiquets han de saber des de ben menuts que aquesta vida ens ha tocat gaudir-la però també patir-la, encara que no siga necessari parlar directament del que ens horroritza d’aquest món.

Somnis

 Cada nit sóc un altre
diferent del que sóc.
Una nit sóc un indi,
una altra un caçador,
i una altra nit encara
un científic mig boig
a qui empaiten uns monstres
amb un malgeni atroç.
La gent, d’això, en diu somnis
i diu que els somnis són
absurdes ocurrències
que tenim en el son.
Però jo tinc igual,
no m’importa el seu nom.
M’agrada cada nit,
per molt que passe por,
viure diferent vides,
ser altre del que sóc.

Tot allò fa que el llibre se’ns quede curt, que desitges gaudir de la resta de l’obra de Paco Giménez, que en Marc continue fent poemes de les idees que representen més i més il·lustracions. I no parle de lectors empedreïts de poesia. Com es tracta de textos curts no massa enrevessats i amb un caire infantil a la vegada que fan reflexionar, fins i tot els lectors menys aficionats a la poesia, aquells qui normalment procurarien no apropar-se a aquest gènere si no fos estrictament necessari, poden aplegar a gaudir d’aquest llibre. Millor encara, pot fer descobrir a alguns d’ells que la poesia no te per què ser com la imaginen, que unes quantes paraules poden fer-te somiar i arribar-te al cor com no ho faria cap altra cosa. I si podria fer-ho amb adults que ja tenien un fum de prejudicis… què no pot aconseguir en xiquets que senten la poesia mentre analitzen cada centímetre d’uns motivadors dibuixos?

el pallaso trist

El pallasso trist

Per moltes estrelles
que el teu vestit tinga,
si no en tens al cor,
malcarada i fosca
et serà la vida.

Jo mateixa sóc un bon exemple. Sempre m’ha agradat molt llegir, però mai m’ha dit res la poesia. Tanmateix, també és de veres que mai he tingut l’oportunitat de mirar y llegir un llibre com aquest. Tant de bo algú m’haguera empentat cap a este món de somnis fa molts anys fent-me descobrir un llibre com aquest. Potser no hauria col·leccionat prejudicis sobre la poesia o potser no m’haguera impactat tant com ara d’adulta, però mirant enrere, m’haguera agradat haver tingut l’oportunitat. Tractaré de donar-la als meus alumnes: sé que aquest llibre podria ser un bon començament.

Jo el vaig trobar a la biblioteca, però ja no es troba a les botigues més comuns. Encara així, Googlejant pots trobar-ho en algunes llibreries que desconec (és per això que no fique enllaç) a uns 24€. ¡Paga la pena! ;)Por fuera un libro de dimensiones considerables y de no muchas hojas, por dentro un mar de dibujos coloreados manchados aquí y allá por poemas que, generalmente, son cortos y directos.

Parece un «simple» libro de poesía para niños que miran más los dibujos que la letra, pero la contraportada, aunque no acostumbramos a consultarla en estos casos, nos avisa de que «Este es un libro singular. Mirad si no, 40 imágenes ilustradas con 40 poemas». Es decir, que el domador de líneas es Paco Giménez, nada menos que el ilustrador, y es que este libro está hecho al revés… podríamos haberlo intuido en la misma portada, pero se nos ha escapado el subtítulo: se trata de «Poemas de Marc Granell sobre ilustraciones de Paco Giménez», y no a la inversa. Esto le da un aire muy especial al libro, no es como cualquier otro, y además de hacer protagonista al que normalmente se queda en un segundo plano, nos invita a la reflexión: ¿quién es el poeta y que el ilustrador? ¿Puede un poeta ilustrar un dibujo con sus versos? ¿Puede un ilustrador hacer poesía con sus dibujos? Esta publicación es testigo.

Evidentemente, las ilustraciones de Paco Giménez suelen hacer la función de acompañantes al servicio de los textos que les dan sentido. Sin embargo, en la publicación que nos ocupa, se presentan desligadas de sus letras de referencia para formar un conjunto de manera que se hace evidente la coherencia estilística del domador, por encima de la diversidad de géneros y técnicas cultivados por el autor durante toda su carrera, porque en todos se encuentra a gusto y se denota que tiene bien dominado, como buen domador, su arte.

¿Y de qué se habla en los poemas? Los versos tratan de explicar muchos rasgos del mundo y de la vida, a veces con la ternura infantil que caracteriza a Granell, otras con la crudeza que no se quiere ocultar del todo a los niños. Se habla de animales, de sueños y de deseos, pero también del ser humano como maltratador de la Tierra, de venenos e incluso de la muerte. Eso sí, siempre con unas letras que te dejan una sonrisa en la boca, que te permiten seguir soñando con el dibujo y el contexto que te ha dado el poema, porque los niños deben saber desde pequeños que esta vida nos ha tocado disfrutarla pero también padecerla, aunque no sea necesario hablar directamente de lo que nos horroriza de este mundo.

Todo esto hace que el libro se nos quede corto, que desees disfrutar del resto de la obra de Paco Giménez, que Marc siga haciendo poemas de las ideas que representan más y más ilustraciones. Y no hablo de lectores empedernidos de poesía. Como se trata de textos cortos no demasiado enrevesados y con un aire infantil a la vez que hacen reflexionar, incluso los lectores menos aficionados a la poesía, los que normalmente procurarían no acercarse a este género de no ser estrictamente necesario, pueden llegar a disfrutar de este libro. Mejor aún, puede hacer descubrir a algunos de ellos que la poesía no tiene por qué ser como la imaginan, que unas cuantas palabras pueden hacerte soñar y llegarte al corazón como no lo haría otra cosa. Y si podría hacerlo con adultos que ya tenían un montón de prejuicios… ¿qué no puede conseguir en niños que sienten la poesía mientras analizan cada centímetro de unos motivadores dibujos?

Yo misma soy un buen ejemplo. Siempre me ha gustado mucho leer, pero nunca me ha dicho nada la poesía. Sin embargo, también es verdad que hasta hace poco nunca había tenido la oportunidad de mirar y leer un libro como éste. Ojalá alguien me hubiera empujado hacia ese mundo de sueños hace muchos años haciéndome descubrir un libro como éste. Quizá no habría coleccionado prejuicios sobre la poesía o quizás no me hubiera impactado tanto como de adulta, pero mirando atrás, me hubiera gustado haber tenido la oportunidad. Trataré de dársela a mis alumnos: sé que este libro podría ser un buen comienzo.

Yo lo encontré en la biblioteca, pero ya no se encuentra en las tiendas más comunes. Aún así, al googlear puedes encontrarlo en algunas librerías que desconozco (es por eso que no meto enlace) a unos 24 €. ¡Vale la pena! ;)

4 pensamientos en “Llibres xulos: El domador de línies

  1. ¡Qué bien! A los señores Garabatos & Ringorrangos les alegra haber motivado esta reseña tan estimulante. Me lo contaron antes de salir corriendo a buscar el libro en cuestión. Saludos.

  2. Los buenos artículos inspiran. Me alegro de que les haya gustado, ya me contarán la experiencia jajaja Gracias por comentar :)

¡Opina, que es gratis!

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s